Вила Променаде - хотел и вила "Променаде"
Вила

Вила

120г  ИСТОРИЯ В ДУХА НА ФРЕНСКИЯ СЕЦЕСИОН

Илия Николов Зурков е роден е през 1875 г. в гр. Елена. Останал сирак, Илия е отгледан от майка си Петра и по-големите си сестри. Учи в родния си град, после във Велико Търново, а по-късно заминава за следва фармация в най-стария университет в Грац (Австрия). Завършва образованието си през 1899 г. и се установява в Бургас. През 1900 г. постъпва на работа в аптеката на Калканджиев, на която впоследствие става управител. В същата година в града се основава дружество „Юнак“ и Илия Зурков става активен участник в неговата дейност за цели 40 години. В продължение на 15 години е председател, а в последствие почетен председател на дружеството.

През 1906 г. Илия Зурков открива своя дрогерия в Бургас – „Дрогерия Зурков“, която търгува с различни лечебни средства, парфюмерия и козметика, става дистрибутор на световноизвестните фармацевтични фирми Байер, Шеринг, Циба-Гайги и др.
Той е сред учредителите и председател на Бургаското търговско дружество, дългогодишен член е на Бургаската търговско – индустриална камара. В продължение на 27 години председателства Дружеството на дрогеристите в България. Той е сред основателите на Ротари клуб (1937г.). В масонската ложа, създадена в Бургас в 1929 г. и носеща името „Св.Климент Охридски“, Зурков има чин първомайстор. Умира на 14 март 1950 г. в Бургас.

Зурковата къща е един от апотеозите на изключително изразителните архитектурни ансамбли, находящи се на бившия бул. „Л. Димитрова“, на първа линия в морската градина в гр Бургас, на 50 метра от морето. Тези ансамбли са изградени през периода след Освобождението – 1878 – 1920 година.

Зурковата къща фланкира югоизточната страна на ул.“ Цар Симеон I“ и вливащата се към главния вход на Централния плаж . Къщата е строена и е била ползвана от френските и белгийските специалисти, които са били изпратени да строят Пристанището – през 1900 година. В последвствие е купена от фармацевта Илия Зурков. Къщата притежава два етажа и импозантна мансарда. Интериорът е бил в стил „рококо“. За съжаление голяма част от него сега се изгубил. Има дълбока пластична дървообработка на врати и прозорци. Мебелите са били внос от Франция, мраморните и други каменни детайли са били внос от Гърция. Дървеният материал е внасян от Словенско. /Тези исторически данни са събрани от покойният арх. Сиркаров. Къщата е обявена за паметник от НИИК.

Външното архитектурно оформление е в духа на френското течение“ Ар Нуво“ или стила „сецесион“. В членението, детайлите и формата на фасадата има ренесансово звучене. Ренесансовите форми носят спокойствие на външния образ. Прозоречните отвори  в партера са с полукръгли рамки с ключов камък, а при етажа – с лека горна дъга и корниз. Прави впечатление и подчертаният спокоен главен вход, засводен с богати детайли. Характерната черта на партера е рустицирането /стени с тесни и широки ивици/, а на етажа – фигурна зидария от клинкер.

Балконът е с ажурен метален парапет и конзоли. Люспестата ламаринена обшивка на покрива довършва забележителния образ и въздействие на френския сецесион. При реконструкцията беше възстановен тухления растер. Без да се засяга в конструктивно отношение на къщата бяха възстановени и ювелирните детайли по фасадата, като беше реставрирана и първоначалната цветова гама. Сменена беше и покривната обшивка.
При ремонта на покрива се натъкнахме на изключително интересно решено отводняване на покрива от дъждовете. По един изключителен начин е проведена канализация, вградена в зидовете, с цел отвеждане на водата в подземен бетонов резервоар /под нивото на двора/. Тази система, характерна за епохата си и за Франция, за пръв път се среща в Бургас, и може би  е проведена във връзка с факта, че в началото на века, в централната градска част на Бургас, е нямало водопроводна и канализационна система. Водата под подземния резервоар, сравнително чиста, се е използвала за битови нужди. За жалост, при ремонта на покрива тази система не беше възстановена, поради непознаването й и забравените навици и умения в строителното изкуство.“

Вдъхновени  от външното архитектурно френско оформление дадохме нов живот на къщата и е нарекохме „Променаде“ или „разходка край морето“. След преустройството вилата е място за настаняване, категоризирано с 5 звезди. Елегантността и очарованието на вилата се съчетават допълнени от ренесансовото звучене на стила „сецесион“.

За удобството на своите гости вилата предлага сауна, фитнес, оборудвана кухня и външен двор. Гостите ще се насладят на грациозността и интимно-кокетния характер на вилата, вдъхновен от интериорния дизайн в стил Флореал. Гостите ще открият съчетанието от място за отдих и работен кът, декорирани с авторски произведения на изкуството (пластики и живопис). Любовта към изкуството ще осетите щом прекрачите прага и срещнете художествените платна и скулптурите , които оживяват пред вас. Атмосферата на френския сецесион е пресъздадена чрез мебели от естествени материали с авторски дизайн.

Максималният капацитет на вила “Променаде“ е 10 човека, което е прави изключително подходяща за тийм билдинг и бизнес презентации. Намира се на идеално място с лесен достъп до централните улици, магазини, ресторанти, кафенета, галерии, летен театър, жп гара, автобусни спирки, пристанището и прочутият бургаски мост.

Гостите на вилата могат да избират измежду 5 стаи, всички изискано обзаведени в класически стил, съчетан с неповторим уют и топлина, което ги прави идеалното място за Вашата почивка, бизнес пътуване или просто лежерен уикенд.