Начало » За хотела

Our Story

В духа на френския сецесион

1993

Зурковата къща

„През 1993 година ни бе възложена реконструкцията и преустройството на двора на жилищна сграда, находяща се на ул.“ Цар Симеон I“ 1, разказва арх. Георги Дончев.  Целта на преустройството беше да се представи в първоначалния й блясък една чудесна къща, претърпяла тежки поражения през последните 40 години.

Тази сграда е един от апотеозите на изключително изразителните архитектурни ансамбли, находящи се на бившия бул. „Л. Димитрова“. Тези ансамбли са изградени през периода след Освобождението – 1878 – 1920 година. 

Зурковата къща фланкира югоизточната страна на ул.“ Цар Симеон I“ И вливащата се към главния вход на Централния плаж . Къщата е строена и е била ползвана от френските и белгийските специалисти, които са били изпратени да строят Пристанището – през 1900 година. Впоследвствие е купена от фармацевта Илия Зурков. Къщата притежава два етажа и импозантна мансарда. Интериорът е бил в стил „рококо“. За съжаление голяма част от него сега се изгубил. Има дълбока пластична дървообработка на врати и прозорци. Мебелите са били внос от Франция, мраморните и други каменни детайли са били внос от Гърция. Дървеният материал е внасян от Словенско. / Тези исторически данни са събрани от покойният арх. Сиркаров. Къщата е обявена за паметник от НИИК./

Външното архитектурно оформление е в духа на френското течение“ Ар Нуво“ или стила „сецесион“.  В членението, детайлите и формата на фасадата има ренесансово звучене. Ренесансовите форми носят спокойствие на външния образ. Прозоречните отвори  в партера са с полукръгли рамки с ключов камък, а при етажа – с лека горна дъга и корниз. Прави впечатление и подчертаният спокоен главен вход, засводен с богати детайли. Характерната черта на партера е рустицирането / стени с тесни и широки ивици /, а на етажа – фигурна зидария от клинкер.

Балконът е с ажурен метален парапет и конзоли. Люспестата ламаринена обшивка на покрива довършва забележителния образ и въздействие на френския сецесион. При реконструкцията беше възстановен тухления растер. Без да се засяга в конструктивно отношение на къщата бяха възстановени и ювелирните детайли по фасадата, като беше реставрирана и първоначалната цветова гама. Сменена беше и покривната обшивка.

При ремонта на покрива се натъкнахме на изключително интересно решено отводняване на покрива от дъждовете. По един изключителен начин е проведена канализация, вградена в зидовете, с цел отвеждане на водата в подземен бетонов резервоар / под нивото на двора /. Тази система, характерна за епохата си и за Франция, за пръв път се среща в Бургас, и може би  е проведена във връзка с факта, че в началото на века, в централната градска част на Бургас, е нямало водопроводна и канализационна система. Водата под подземния резервоар, сравнително чиста, се е използвала за битови нужди. За жалост, при ремонта на покрива тази система не беше възстановена, поради непознаването й и забравените навици и умения в строителното изкуство.“

2018

Добре Дошли

Хотел „Променаде“ е елегантен и очаровател хотел, разположен в центъра на Бургас, до самия бряг на централния плаж в Морската градина. Хотелът е в стила на старинния морски град, в съчетание с най-съвременни удобства и невероятен лукс.

Намира се на идеално място с лесен достъп до централните улици, магазини, ресторанти, кафенета, галерии, летен театър, жп гара, автобусни спирки, пристанището и прочутият бургаски мост.

Престоят ви ще бъде незабравим , посрещнати от екипа на хотела не просто като туристи, а като скъпи гости.