Аква Калиде – преживей историята

Аква Калиде – преживей историята

Мястото, събрало в себе си хилядолетна история, привлича своите посетители с множество разнообразни възможности за релакс и забавления.

Археологическите ценности намерени на мястото – крепостните стени на древния град Терме (Термополис), римските бани от І век сл. Хр. с топъл и студен басейн, различни средновековни помещения са достъпни за туристите чрез изградените модерни пасарелки, които улесняват преминаването и разглеждането им.

Комплексът дава възможност на гражданите и гостите на Бургас да посетят изцяло реставрираната баня на Сюлейман Великолепни. При възстановяването и точно е спазена оригиналната визия, облицована е с мрамор и характерната за Ориента керамика. Автентичността й се допълва от естествено и художествено осветление. Тя изпълнява функцията на действащ музей, в който посетителите могат да гледат филм, създаден на базата на 3D мапинга. Той повежда туристите на една виртуална разходка от времето на траките и легендата за Свещения извор на трите нимфи-изцелителки, през римската епоха, кръстоносните походи – до времето на Сюлейман Великолепни.

Комплексът разполага също с многофункционална сграда с кафене и магазин за сувенири. Цялото околно пространство е благоустроено и превърнато в приятно място за отдих с много зеленина, паркова мебел и фонтани. Помислено е за хората, изповядващи здравословен начин на живот, оформена е зона с био пазар, ще бъдат организирани и дегустации и презентации на различни био и екологично чисти продукти.

Пространството пред банята  е оформено като действащ амфитеатър, който ще събира на това мистично място почитателите на хубавата музика, киното и театъра.

Проектът е с перспектива за развитие. На следващ етап престои да стартира изграждането на първо ниво на Музей, който ще представлява действащ СПА център с римска баня с топъл и студен басейн, място за масаж с билкови и естествени продукти.

Музейната експозиция ще включва всички артефакти, открити на Акве Калиде – златни, сребърни и бронзови монети от различни епохи, златна обеца, пособия за баня, печати, керамика, мраморни декоративни детайли и надписи, култови предмети.

РАБОТНО ВРЕМЕ:
Зимно работно време (от 1 ноември до 31 март): понеделник-неделя – от 8:30 ч. до 18:00 ч.
Лятно работно време (от 1 април до 31 октомври): понеделник-неделя – от 8:00 ч. до 20:00 ч.
3D прожекции: понеделник-неделя, на всеки кръгъл час от 10:00 часа.

Leave a Reply

Your email address will not be published.